Urban Tribes laat een klas ervaren wat deze begrippen zijn door vragen te behandelen als:

Ritme:
Wat is het? Hoe maak je het zelf?
Hoe doe ik dat samen met anderen?
Groove: Wanneer wordt het zo gaaf, dat ik niet meer wil stoppen en het publiek uitzinnig raakt?

Een Urban Tribes workshop is er niet alleen voor leerlingen die dieper in willen gaan op de meer technische kanten van het samenstellen en spelen van ritmes, maar ook voor leerlingen die gewoon wel eens wil ervaren wat het is om zelf een ritme te bedenken met zijn of haar klas.
Meer over ritme en Groove
Ritme in muziek is een fijn ding. Het houdt de gang er in en zorgt voor een gestroomlijnde gang van zaken; we spelen samen en ook nog gelijk! Groove echter is het zout in de pap en de swing van een ritme. Groove houd de lol er in, is de ziel van een ritme. Groove is wat je samen hoort, de groove van een ritme geeft je vleugels en maakt dat je meer wilt, en verder, en nooit meer wilt stoppen. Groove is de magie, dat beetje extra waar van je denkt en vooral voelt, lekkerrrrrrr!
Zaken die aan bod komen zijn: Hoe ervaar ik tempo, ritme, groove en wat zijn ze - Wat kan ik of doe ik met die ervaringen: bewegen, mee klappen/stampen/zingen, iets aan toevoegen met een 'instrument' - Hoe maak ik zelf percussiemuziek vanuit deze ervaringen: tempo bepalen, inspiratie vinden (wat vind ik een fijne groove, bijvoorbeeld van melodieen uit bestaande liedjes) - Wat zijn mijn
instrumenten/voorwerpen en hoe tover ik hier klanken uit, wat kan er gebruikt worden en hoe klinkt het - Wat heb ik nodig om mijn stuk goed voor het voetlicht te brengen - En last but not least:
Hoe presenteer ik het?